Snobrød er noget af det nemmeste og hyggeligste at lave, selvom det kræver tålmodighed af en anden verden. Vi kender det alle sammen, når skorpen er næsten forkullet, mens midten er helt ubagt: “Uuuummm… perfekt!” 😀
For at gøre det nemt at være vild kommer her en opskrift uden mælk og smør. Personligt synes jeg, at det er super lækkert med smør i alt, men det er ret så uhandigt på ture uden mulighed for at holde ingredienserne på køl.
Til ca. 10 snobrød skal du brug:
25 g gær
3 dl vand
groft salt
500 g hvedemel
Du skal selvfølgelig også bruge en skål og nogle lange pinde!
Start med at komme vandet i skålen og smulr gæren ud heri. Sørg for at det bliver godt opløst, inden du tilsætter salt og mel lidt af gangen.
Når dejen har fået en god konsistent, sættes den til hævning i ca. 30 minutter med et klæde over, så der ikke kommer dyr og andre flyvende ting i.
Mens dejen hæver, kan du snitte dine pinde til, så de har en god ende uden bark og sideskud. Enden behøver ikke være spids.
Når dejen er hævet færdig, skal de bare på pindene og bages over bålet. Form en lille klump, som herefter trilles eller hives til en lang pølse, som du snor om enden af en lang pind. Det er en god idé IKKE at putte for meget dej på, da de tykke brød er særdeles svære at få bagt ordentligt i midten.
TIPS: Nogle af de helt hardcore snobrødsbagere lader faktisk deres dej hæve på pinden i et kvarters tid, inden de bager dem. Du kan jo prøve at sætte to brød på pinde på samme tid og så bage dem efter hinanden og se, hvad der er bedst.
Det perfekte brød er lige som du vil have det; men personligt synes jeg, det bliver bedst, hvis jeg holder dejen ind over nogle gode, røde gløder i stedet for direkte ind i ilden.
Mit all-time favorit snobrød lavede jeg med min storebror, da jeg var ca. 12 år gammel ude i vores forældres have. Vi eksperimenterede med al muligt forskelligt, og i stedet for at putte smør i dejen, smurte vi dejen med smør udenpå, inden vi bagte den. GE NI ALT!!!
Knæk og bræk, som man siger, og send da endelig nogle billeder 🙂