Nem og sjov øvelse til afstandsbedømmelse

Jagttegn øvelse

Hvis du er i gang med at træne dig op til jagttegnsprøven, eller hvis du bare gerne vil være bedre til at kunne bedømme afstande inden for 50m, så kommer her en rigtig god øvelse, som du kan lave enten alene eller med en makker.

Som jagttegnslærer går jeg enormt meget op i at fortælle mine aspiranter, hvor vigtigt det er at øve sig på afstandsbedømmelsen, af den helt simple årsag: Det er ultimativt den del af jagttegnsprøven, som flest aspiranter dumper på. Jeg dumpede SELV min første prøve, selvom jeg havde øvet mig rigtig meget, men så må man jo op på hesten igen og finde på nogle andre metoder til at få det ordentlig ind på rygraden, og her kommer et af mine hemmelige våben:

Alt hvad du skal bruge er:

  • 1 plastikflaske med indhold eller noget andet, du har lyst til at kaste med.
  • Rigeligt med plads.

Øvelsen er super nem, men svær at mestre!

Alt hvad du skal gøre er at kaste din flaske/gren/mobiltelefon med et godt underhåndskast og derefter bedømme afstanden til objektet.

De fleste mænd kan kaste en 0,5l flaske med vand (ca. 0,5kg) omkring 25m på flad jord, og kvinder kaster et stykke kortere. Det handler IKKE om at øve sig i at kaste, men om (inden i sin hjerne) at koble sammenhængen mellem kast og længde. Når man mærker i armen og ser med øjet, hvor langt man kan kaste, så er det lige som om, nogle små brikker falder på plads.

Til jagtprøven skal du vise, at du kan bedømme afstande korrekt til i alt 6 vildtfigurer.

Figurerne står på henholdsvis: Rådyr: 17m = ja 26m = nej

Ræv og gås: 22m = ja 32m = nej

And, fasan og hare: 26m = ja 38m = nej

Hvis du er kvinde og kan kaste ca. 15 meter, så kan du peppe øvelsen lidt op ved at sætte en pind i jorden, hvor du kaster dit første kast fra, og igen sætte en pind i jorden, hvor flasken lander. Så kaster du endnu et kast fremad og sætter en ny pind i jorden, hvor flasken lander. Når du kigger tilbage mod startstedet, får du en god indikator på, hvor langt 15m og 30m er.
Står rådyret nærmest den 1. eller 2. pind?
Står fasanen tæt på den 2. pind eller meget længere væk?


Hvis du lærer, hvor langt 10-20-30 meter er, så kan du nemt se, om figurerne står på afstanden for ja eller nej. HUSK: Du har 5 sekunder at gøre godt med ved hver bedømmelse, så du kan nemt må at sige “10-20-ja/nej” inde i hovedet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*