Motorcykeltur til Norge

telttur i Norge med motorcykel

De fleste outdoor folk kender til begrebet “Allemandsret”, som vores nordiske venner på den anden side af Skagerrak nyder godt af. I korte træk, må man slå et telt op over alt, bare det ikke ligger lige op af folks huse.

Der er lidt forskellige regler i Norge og Sverige; men i Norge hedder det (2019):

  • 150 meter fra bebyggelse
  • Ikke på indhegnede og opdyrkede marker eller på rastepladser
  • 1 døgn uden at spørge, ellers skal man spørge ejeren
  • Åben ild i skoven er ikke tilladt mellem den 15. april og den 15. september

Så det skulle da lige prøves af her i sommeren.

Og ja, det giver en helt utrolig frihed, at man ikke behøver spørge først; men når man er på to hjul, sætter det også nogle begrænsninger. Man kan ikke bare komme ind overalt, så man skal holde øjnene godt åbne, når man kører rundt, hvis der lige skulle være en lækker plet at slå lejr på.

Jeg oplevede flere gange, at der simpelthen ikke var nogen værdig plads til mit telt i nærheden af vejen, og når jeg kørte ud på de helt små grusveje væk fra hovedåren, så lå der alligevel en hytte eller skur, der hvor jorden var nogenlunde flad.

Måske det ville være lettere, hvis man havde en hængekøje med; men så får man til gengæld store problemer, når man kommer op over trægrænsen, hvor der kun er lav og lyng.

Men hold nu op en flot natur, man har omkring sig, når man endelig finder en plads! De store bjerge og vidde fjelde sætter virkelig tingene i perspektiv.

Ruten i korte træk:

  • Færge fra Hirtshals til Langesund
  • Derfra gik det stik nord mod Beitostølen, hvor der var nogle lækre vandreruter
  • Fra Beitostølen gik det videre mod Besseggen, som er en af Norges mest kendte vandreruter
  • Fra Besseggen var der kun en kort tur videre til Dovre, hvor jeg mødtes med en norsk Fjeldopsynsmand og fik en rundtur på Dovrefjeldet og kiggede efter vilde rensdyr
  • Fra Dovre gik det først lidt nordpå for at komme omkring den legendariske Trollstigen og derefter sydvest mod Bergen med et stop i en lille minelandsby, Svelgen, hvor jeg fangede både, makrel og havørred ved havnen
  • Og så til sidst med færgen hjem fra Bergen

Alt i alt var det en rigtig spændende tur på ca. 12 dage næsten alene med al oppakning på motorcyklen. Det var utrolig fascinerende at se de mange forskellige landskaber, som Norge har at byde på, og jeg var ustyrlig heldig med vejret på min tur.

Til gengæld gav det også et ret godt perspektiv på vores måde at bruge naturen på herhjemme, og jeg må nok sige, at jeg er kæmpe fan af de mange frie teltpladser og shelterpladser, vi har. At man præcis ved, hvor man har lov at slå telt op, og at der mange steder er både vand og toilet, synes jeg, er en kæmpe ressource.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*