Den 82-årige, som sprang ud i naturen og hyggede sig

David og far

Det er ikke hver dag, jeg får mulighed for at at referere til en filmtitel, men der var noget over det, da jeg i den sidste dag i juli drog ud i naturen med min unge far på 82. “Ung?” tænker du, og det eneste jeg kan sige er: “Du vil ikke tro, han er 82, når du møder ham!” Men nu fylder han jo også snart 83, og hvad giver man egentlig en mand på 83, der har alt og lidt til? Så en tur i naturen blev det.

En ske af træ er en af de vigtigste ting, du skal lave, når du ankommer!

Vi tog ankom ved vores shelterplads kl. ca. 13 og gik hurtigt i gang med de basale ting:

  1. Få ting i tørvejr
  2. Finde brænde
  3. Snitte ske

Mange vil måske tænke, at det er fjollet ikke at tage noget så simpelt som en ske med hjemmefra, men det giver simpelthen noget helt særligt til turen, når du til hvert måltid bruger det redskab, du selv har konstrueret. Efter rigtig rigtig mange ture i naturen, hvor jeg har spist med rigtig mange dårlige skeer, har jeg efter hånden lært at lave en rigtig god en af slagsen, hvilket gør hvert eneste måltid til en success, uanset hvem der har stået for maden! Så overvejer du at droppe bestikket næste gang, du pakker til turen, kan jeg kun bakke op om idéen 🙂 Og så er det bare mega hyggeligt at sidde og snitte!

Bonus info: Når man skal lave selve hulningen i skeen, kan man gøre det på mange måder. Jeg bruger selv en almindelig snittekniv, men det kan være lidt vanskeligt, hvis man ikke er god til at snitte med begge hænder. Ellers kan man snyde lidt og bruge et huljern (stemmejern) eller en hulkniv. Hvis man vil gøre det svært for sig selv, kan man lægge en stor glød på skeen, hvor man gerne vil have hullet til at være, og så puste gløden over i skeen… det er svært og tager tid, men det er en udfordring!

3 dage med mandehygge og tid til at være

Med to overnatninger i shelter havde vi tid til både at lave de vigtige praktiske ting og gå en del på opdagelse. Heldigvis var vejret med os, så vi fik både hilst på Gudenåen, klappet heste, fisket med primitive fiskestænger, besøgt Klostermølle og lavet svedehytte.

Det var et pragtfuldt sted, vi havde valgt at overnatte! Shelteren var godt nok privat, så det kostede 30 kr. per mand pr. nat, men til gengæld blev vi godt vartet op 🙂 Der var madrasser klar, da vi ankom, så vi ikke behøvede at ligge på tynde liggeunderlag, og der var masser af gryder og pander at bruge af, så man heller ikke behøvede at slæbe på det. Og som to af de allervigtigste ting var der både muldtoilet og masser af rent drikkevand. Mangler man toilet, kan man selvfølgelig altid grave et hul, no problemo, det er sgu nemt nok, men det bliver bare lidt mere luksus, når man kan sidde på et bræt og varme numsen. Og er der ikke vand på pladsen, skal man selv have det med, og af erfaring kan jeg bare sige, at 5 liter vand ryger hurtigt, og hvem gider slæbe rundt på 5 kg ekstra?

 

Du kan finde den specifikke shelter på udinaturen.dk så længe de holder linket opdateret.

Når natten falder på

Én ting, som er sikker, når man er ude i naturen, er, at man som regel er grydeklar en time eller to, før end man plejer, når man er derhjemme. Man får masser af frisk luft, man bevæger sig, og man følger dagens naturlige rytme. Har man ikke noget ur på, giver det god mening at gå i seng, når man er træt, og lyset så småt svinder hen; men har man en god pandelampe, kan man godt holde søvnen hen et par timer.

Jeg har prøvet nogle forskellige pandelamper gennem tiden og skulle lige blære mig over for den gamle, med min nyeste lampe fra lommelygtesalg.dk. At lampen er kraftig er én ting, men jeg kan virkelig godt lide, at den både har hvidt og rødt lys. En rød lampe (pande- eller ej) er genial, hvis man vil beholde nattesynet og bare lige skal finde rundt. Jeg prøvede for sjov at kigge på kort, men den røde farve gør det her lidt svært at se de forskellige detaljer. Så må man skifte over på det hvide lys.

En sjov og “simpel” leg, som vi ofte giver med på tur, er morseleg. Det er utroligt at tænke på, at man før i tiden har brugt morsekode som eneste kommunikationsmiddel over store afstande, mens ingen kan morse i dag… groft sagt. Så har I mod på en lærerig leg, hvor man skal holde tungen lige i munden, så huske at bestille en morseleg med til jeres næste tur!

Rød pandelampe

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*